Dry needling is een efficiënte behandelmethode van spier problematiek. Pijn en stijfheid in spieren is een gevolg van triggerpoints. Triggerpoints zijn te herkennen als een plaatselijke verharding in de spier die pijnklachten geeft indien de patiënt er op drukt.
Bij dry needling brengt de therapeut een ‘droge’ naald, zonder toevoeging van medicatie in de aangedane spier(en). Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke acupunctuur.
Klinisch gezien resulteert dry needling vaak snel in een directe pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betrokken spieren en gewrichten.
Het inzetten van de naald geeft geen pijnlijke gewaarwording. Indien de triggerpoint aangeprikt wordt kan de patiënt een ‘twich respons’ voelen. Dat is een reflexmatige verkramping van de spier die na deze reactie loslaat. Het effect van ‘los zijn’ kan direct ervaren worden of enkele dagen na de behandeling. Doordat er ontspanning in de spier is opgetreden zal de circulatie toenemen zodat het herstel voorspoedig te werk zal gaan.